Valikteema I: Avatud Haridus (OER)

Avatud õpperessursid (OER) on õppematerjalid, nagu loengud, tekstid ja videod, mida saab internetist tasuta alla laadida ja kasutada. Need on mõeldud selleks, et aidata inimestel õppida ilma rahalisi kulutusi tegemata. OER-ide peamised omadused on:

Tasuta ja Lihtne Ligipääs: Igaühel on võimalik OER-e internetist leida ja kasutada, ilma et peaks maksma.

Muudetavus: Neid materjale saab muuta või kohandada vastavalt vajadusele, näiteks õpetajad võivad neid oma tundide jaoks muuta.

Litsentsid: Enamik OER-e on kaitstud eriliste lubadega, mis ütlevad, kuidas neid tohib kasutada. Need load on enamasti väga vabad.

Uued Õppimisviisid: OER-id aitavad õpetajatel õpetada uuel ja huvitaval viisil ning julgustavad koostööd teiste õpetajate ja õpilastega.

Haridusele Lihtsam Juurdepääs: OER-id aitavad inimestel, eriti neil, kes elavad vaesemates piirkondades, õppida ilma suuri kulutusi tegemata.

Õppetunnid Just Sinule: Õpetajad saavad OER-e kohandada, et need sobiksid paremini oma õpilastele.

Väljakutsed: Mõnikord võivad tekkida probleemid OER-ide kvaliteedi, autoriõiguste ja uuenduste vajadusega.

Avatud õpperessursid (OER) on tasuta ja internetis kättesaadavad õppematerjalid, mis hõlmavad tekste, videoid, loenguid ja muid haridusalaseid vahendeid. Need ressursid on loodud selleks, et haridus oleks kõigile kättesaadavam, eriti neile, kes ei pruugi muidu ligi pääseda kvaliteetsetele õppematerjalidele. OER-id on muudetavad ja kohandatavad, võimaldades õpetajatel ja õppijatel materjale vastavalt oma vajadustele kohandada. Enamik OER-e on kaetud Creative Commons litsentsidega, mis lubavad materjale vabalt kasutada ja jagada, kui järgitakse teatud tingimusi. OER-id soodustavad hariduslikku innovatsiooni ja koostööd, aidates õpetajatel arendada uusi õppemeetodeid ja õppijatel leida sobivaid materjale. Need ressursid demokratiseerivad haridust, pakkudes kvaliteetseid õppematerjale ka vähemarenenud piirkondade inimestele. OER-id pakuvad paindlikke õppimisvõimalusi, mis on eriti kasulikud täiskasvanud õppijatele. Samas on OER-ide puhul väljakutseks tagada materjalide kvaliteet ja ajakohasus. Probleeme võib tekkida ka autoriõiguse ja litsentsimisega, kui materjale muudetakse või kombineeritakse. Kokkuvõttes on OER-id olulised vahendid hariduse parendamiseks, muutes selle kättesaadavamaks ja mitmekesisemaks kogu maailmas.

Pilt loodud DALL-E abil

Allikas:

Põldoja, H., & Laanpere, M. (2020). Open Educational Resources in Estonia. R. Huang, Dejian Liu, Ahmed Tlili, Yuan Gao, & R. Koper (toim.), Current State of Open Educational Resources in the “Belt and Road” Countries (lk 35–47). Springer. https://doi.org/10.1007/978-981-15-3040-1_3